Det är klart att du kan träna utan en pulsklocka. Du kommer bra långt bara genom att använda dig av traditionella metoder. Men om du vill pusha dig själv lite extra, eller ha full kontroll över din träning, så behöver du nog ha en. Vilken du väljer beror återigen på hur du tränar, hur ofta och på vilken nivå. Men även nybörjare kan få i en extra växel helt enkelt genom att mäta sina värden. 

Allt fler satsar lite extra på hälsa nu för tiden. Och det är inte bara en fråga om att bli idrottsman eller kvinna. Istället ligger fokus på att må bra. Både fysiskt och mentalt. Därför gäller det att hitta en träningsform som du trivs med. Där du troligtvis inte kommer att ge upp efter bara en kort tid. Genom att mäta dina framgångar så blir det ännu roligare. 

Vad är en pulsklocka?

I korta ordalag kan du säga att det är en klocka som du sätter runt handleden, så den kommer i direkt kontakt med pulsen. Du kan därmed mäta din puls både när du är i viloläge och efter en viss tid med träning. Men dagens pulsklockor är naturligtvis så mycket mer än bara ett sätt att kolla pulsen. Det finns så mycket olika pulsklockor man kan testa. De har alla flera funktioner som kan göra din träning både säkrare och roligare. 

De enklare modellerna mäter pulsen, visar vad klockan är och kan även användas för tidtagning. Ofta är även kaloriförbrukning inkluderad eftersom många tycker det är viktigt. Allt fler vill dock ha lite mer information om hur deras kropp fungerar och vilka framsteg de har gjort. Om klockan har GPS så kan du lättare mäta vilka sträckor du sprungit, alternativt promenerat. Den kan vanligtvis kopplas bort om du tränar på samma ställe som vanligt. 

Vissa av de nyare modellerna kan kopplas ihop med maskinerna på gymmet. Kanske en bra tanke när det är snöigt ute och du vill variera din träning? Andra fungerar bra när du dyker eller simmar, men det är inte alla som är så pass vattentäta. Så tänk efter vad du tycker är viktigt med din pulsklocka och välj en som passar din personliga stil. Det är klart att utseendet också spelar roll, alla vill vara snygga under träningen. Kolla in fler tester på bastatesten.se.

Är pulsklockorna dyra?

Här kan du välja vilka funktioner du önskar. En basklocka är inte alls så dyr och räcker nog gott och väl i början. Men om du vill mäta din träning och utöka dina prestationer så är det enklare när du har allting samlat på handleden. Ett företag som gjort bra klockor är Apple. Genom att lägga till några extra hundralappar så kan du få en modell som är något mer sofistikerad. 

Det finns pulsklockor som kostar nästan 10 000 kronor. Såvida du inte är mycket rik eller får den i julklapp så kanske det inte är första valet. Men återigen så beror ju allt på hur du tränar och vad du ska använda den till. De flesta klarar sig bra med en klocka som kostar hälften eller ännu mindre. Det är därför du ska ta dig tid att jämföra. Inte bara priser utan även hur de fungerar. Läsa recensioner och se vad folk har att säga om de olika klockorna. 

Roligare träning med pulsklocka

Det är ett faktum att du kommer långt genom att sätta mål. Företag uppmuntras att analysera sin verksamhet och identifiera de smarta mål som kan hjälpa dem gå framåt. Även om du inte satsar på att bli proffs så är det något liknande när det kommer till träning. Genom att sätta mål så kommer du längre. Det är så lätt att bli sittandes hemma, speciellt om du är trött eller det regnar. Men om du har bestämt dig för att gå 2 kilometer varje dag så är det lättare att komma ut. 

När du kommit lite längre så är det ofta inte så svårt att gå och träna. Det har blivit en del av vardagen, och du trivs med fysisk aktivitet. Vill du gå vidare och bli ännu bättre så är det dock fortfarande viktigt att sätta mål. Smarta mål innebär att du kan mäta dem. Om du vill förbättra din puls och därmed ditt hjärta så måste du veta hur fort det slår.

Så det handlar inte bara om roliga siffror, även om de flesta tycker om att sträva framåt. Det kan vara något så viktigt som din hälsa, och att ha kontroll över vad som sker inuti din kropp. Se efter vilka pulsklockor som finns och välj en som kan hjälpa dig få framåt. Som ger dig det där lilla extra, gör träningen roligare och hjälper dig till en sund och frisk kropp. Allt detta kan du åstadkomma med hårt arbete och hjälp av en liten klocka.