1

De allra flesta har hört talas om ergonomiska möbler vid det här laget. Trots att de har funnits länge så är det inte så vanligt som du skulle kunna tro. Tyvärr, för dessa möbler kan verkligen göra stor skillnad för användarna. Vad de lägger fokus på är hur människokroppen är funtad. Hur den reagerar på olika ställningar och vad som händer om du ignorerar signalerna.

Många är vana vid att bli trötta efter en dag på jobbet. Det är inte så ovanligt att få inflammationer i armar och nacke om du jobbar med datorer. På något sätt så har det blivit en del av vardagen. Det hör till att ha lite ont här och där. För en del går det ännu längre och de blir sjukskrivna. Allt för många har kommit så långt att de måste byta jobb eller pensionera sig. 

Ett annorlunda sätt att tänka

Det är så vanligt med jobbrelaterade sjukdomar eller förslitningar att de flesta inte ens tänker på det. Till och med ungdomar som sitter och pluggar klagar på att de blir trötta i nacken och så vidare. Det första du bör göra är att ta pauser med jämna mellanrum. Om du inte kommer ihåg eller blir så involverad i ditt arbete att tiden bara flyger förbi kanske du måste sätta ett alarm. Ställ dig upp, sträck ut kroppen och fortsätt sedan med dina uppgifter. Ergoff har allt du behöver. 

Men egentligen så behöver du lite mer än bara en paus då och då. Det finns ingen anledning att sitta dåligt. Att låta kroppen anpassa sig till stationen med slitningar som följd. Istället bör du satsa på ergonomiska lösningar. Ett bord som du kan höja eller sänka vartefter behov, och en stol som går att justera. Gärna en variant där du verkligen ger stöd till ryggraden och inte utövar onödig press på den. Kanske ett fotstöd för att nå ner till golvet, eller vad som helst som gör att din kropp inte slits ut. Ergonomisk kontorsinredning som är snygg och praktisk. 

En bra investering

Det kanske kostar företaget en slant att förnya inredningen. Speciellt om du har många anställda och vill ge dem alla en ergonomisk lösning. Men det är fråga om en investering i verksamhetens framtid. Du kan bara tänka dig hur mycket alla sjukskrivningar kostar varje år. Eller vad företaget förlorar på arbetare som inte kan ge sitt allt bara för att de är slitna. Inte så att du ska ha små slavar som sitter och jobbar i flera timmar. Men helt klart kan företaget bli mer effektivt om personalen mår bättre.

Sedan kan ergonomiska möbler vara en bra investering av andra orsaker. Det är en växande marknad som har stor potential. När allt fler företag satsar lite extra på sina medarbetare så faller det sig naturligt att ha korrekta arbetsstationer. Inte bara det. Det är ganska vanligt med förmåner som är kopplade till hälsan. Gymkort eller subventionerad sjukgymnastik, ofta på arbetsplats. Den så vanliga fruktkorgen och andra saker som leder till ett friskare team. 

Den här växande marknaden avspeglar sig på börsen. Företag som satsar på ergonomi ligger bra till, oavsett instabila situationer som vanligtvis påverkar investeringarna. Inte bara kontorsarbetare älskar Herman Miller. Många tycker om kombinationen av klass och utseende som kopplas till sunda sittställningar. En oslagbar kombination som helt klart kommer att fortsätta växa sig stark. 

Ge bort sunda vanor

Det är inte alltid så lätt att ändra gamla vanor. Du har suttit på samma sätt i flera år och anser att det inte är så illa. Men när du får prova på de ergonomiska varianterna så inser du vilken skillnad det kan ge dig. Arbetsdagen blir helt annorlunda och de nya vanorna får dig att må bättre. Nu är det ju inte bara på kontoret som du bör tänka på ergonomi. Även hemma finns det mycket du kan göra för att slå ett slag för din kropp. Expressen berättar om billiga och ergonomiska julklappar. 

Det är ganska vanligt med ett hemmakontor. Allting sker på datorer nu för tiden, för att inte nämna alla som tar med sig jobbet hem. Det är till och med blivit vanligt att inte alls gå in till något kontor utan sköta så gott som allt hemifrån. Allt detta är öppnat nya situationer där du bör tänka på hur du sitter. 

Att sitta och jobba i soffan kan vara skönt. Men efter ett tag så inser du kanske att det inte är det allra bästa. Köksbordet är en annan trogen gammal vän som har varit med om det mesta. Det är klart att det inte är alla som känner behovet av ergonomi, speciellt inte om du inte sitter där så mycket. Men det är inte alls så illa att tänka efter lite hur du behandlar din kropp. Se över dina rutiner och eventuellt justera ditt tänkande något. 

Sköt om din kropp

Det är inte alls ovanligt att lägga ner både tid och pengar på att må bra. Du går till gymmet, ser till att äta sund mat och försöker hålla koll på midjemåttet. Allt detta leder till välbefinnande på sitt allra bästa. Ergonomiska möbler är en förlängning av det här tänkandet. Ett sätt att må ännu bättre och framför allt att inte bryta ner kroppen. 

För de som jobbar heltid är det mycket viktigt att sitta rätt. Men även kortare stunder utan tillräckligt med stöd eller där du måste vrida på dig är dåligt i det långa loppet. Satsa på dig själv och din kropp, både på jobbet och hemma. Det är du värd.