Varje dag så drabbas mer än 25 personer av hjärtstopp. Flera av dessa fall sker utanför sjukhusets trygga väggar. Det innebär att risken att någon ska falla ihop i din omgivning är verklig. Hur hemskt det än låter så är det värre för den sjuke. Därför gäller det att alla har en ide’ om vad de ska göra för att öka hens chanser att överleva.

Det allra bästa är om någon i omgivningen vet hur man ger HLR. De kan sätta igång med en gång så att hjärnan får sitt syre, för det är ofta det som är det största problemet. Du ska också ringa 112 och förklara att någon fått hjärtstopp. De kan vägleda dig och berätta vad du ska göra om du har problem med att bistå personer. Men det finns också något annat som kan göras för att hjälpen ska bli mer effektiv. 

Planera för framtiden

Det är helt naturligt att planera för din framtid, även det som inte är så trevligt. Alla vet hur viktigt det är att äta en sund kost, att motionera och hålla sig frisk. Du ger barnen vitaminer, för att de ska bli starka och orka med livet. Egentligen borde det vara minst lika naturligt att planera för ett hjärtstopp, med tanke på hur pass vanligt det är. Inte så att du kan göra så mycket själv, förutom det redan nämnda. Även friska personer drabbas så det är ingen mening med att gå omkring och vara ängslig. 

Men det finns all anledning att ta tag i det hela genom att skaffa sig kunskap. Akut gruppen utbildning är ett bra val för dig. De har kurser i första hjälpen och framför allt HLR. De där första sekunderna är så viktiga att alla borde ha en uppfattning om vad de ska göra. Du kan rädda liv, vilket inte är en allt för liten detalj. Med en relativt kort kurs kan du lära dig vad som krävs för att en person inte bara ska överleva men även ha en chans att återhämta sig helt och hållet. För de som är i kontakt med barn finns det speciella kurser som fokuserar på de små. HLR bebis är vanliga sökord bland föräldrar. 

Öka chansen för överlevnad

Kurser och information är alltså en bra grund att börja med. På många arbetsplatser har man satt i system att utbilda sin personal. Avdelning efter avdelning, alla ska ha någon som är kunnig. Om du låter en eller ett par stycken gå instruktörsutbildningen kan de fortsätta processen med jämna mellanrum. Det är ju inte fråga om en flera månaders lång kurs som kostar en massa pengar. Allting är tillrättalagt för upptagna människor som vill lära sig rädda liv. 

Förutom kunskap om HLR så finns det hjälpmedel. Det börjar bli vanligt med hjärtstartare, de finns så gott som överallt idag. När du skaffar den så brukar det ingå en kurs, men vem som helst kan läsa instruktionerna på maskinen och komma igång med det viktiga arbetet. Du kan också ringa efter en ambulans och medan du väntar kan de leda dig via telefonen. Så räddar du livet på en medmänniska. Läs mer i denna artikel i Aftonbladet

Tacksam för hjälp

Om du vet att du är i riskzonen ska du naturligtvis vara försiktig. Flera personer bär med sig ett alarm runt halsen, så att de kan ringa själva om något skulle hända. Men ibland har du inte tid med det eller så vet du inte ens om att du är sjuk. Då är du tacksam om någon i din omgivning har lärt sig HLR, och kan ta tag i situationen. Han överlevde hjärtstopp tack vare kunnig på hundpromenad. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet

Varje person som överlever sitt hjärtstopp är en seger. Ibland räcker det med en sådan liten sak som att någon tar initiativet och påbörjar HLR. Kanske inte så lite, men något som så gott som alla kan lära sig. Flera skolor har tagit initiativet att lära ut första hjälpen till sina elever. Ungdomar är ofta ensamma och därför är det viktigt att de kan hjälpa varandra. Framför allt så kan det ge dem det där lilla extra så att de inte grips av panik utan kan tänka klart. Om du har övat flera gånger på en docka i naturlig storlek så är det lättare att koppla in autopiloten och göra likadant på en riktig människa. 

Satsa på ditt hjärta

Med tanke på hur vanligt det är med hjärtstopp så hoppas alla på att antalet hjärtstartare sprider sig i samhället. Samt att du registrerar apparaten med myndigheterna. Du kan nämligen söka online efter närmaste hjärtstartare när någonting sker. Men då gäller det att den finns med i registret. Det handlar alltså lite om en rörelse, ett sätt att vara till hjälp för andra. Tänk vad tacksam du är om det är någon du bryr dig om som drabbas. Att rädda liv är inte en liten sak.

Många familjer har nu en hjärtstartare, eller vet i alla fall var den närmaste finns. De lär sina barn hur de ska ringa efter hjälp och vad som är allra viktigast i en liknande situation. Det är inte helt fel att önska sig en HLR kurs i julklapp, och se till att alla vet hur det fungerar. Du kommer att öka chanserna för att överleva ett hjärtstopp flera gånger om. En investering i livet som alltid lönar sig.