Det finns flera olika sätt att spara information på. De flesta vet vid det här laget hur viktigt det är med bra backup. Men ändå är det vanligt att förlora information, vilket kan skapa ganska stor panik. Det är så mycket som kan hända, allt från en hårdiskkrasch till att du själv gör ett misstag. Egentligen är anledningen inte så viktig när du väl står där. Det som verkligen betyder något är om du kan få tillbaka din information eller inte. 

Som tur är brukar det gå bra. Det finns specialister som bara sysslar med disc recovery och allt som har att göra med att rädda din data. Helt klart ska du vara försiktig, det är onödigt att hamna i en liknande situation. Men ibland så är det bara sånt som händer. Bland annat finns det flera yttre faktorer som kan påverka ditt system. Eller så är det backup disken som går sönder. Listan kan bli lång, så chansen finns där.

Hitta fram till informationen

Det allra första du ska göra om hårddisken slutar fungera är att stänga av enheten. Försök inte fixa det hela på egen hand för då kan det bli värre. Om du skriver över din information så försvinner den, och det är inte alltid du är medveten om vad som skett. Även om det är möjligt att hitta fram till din information så är det inte magi. Den måste finnas kvar där inne för att experterna ska kunna dra fram den. Felsökte data gratis är vanliga sökord. 

Ibland är det inget misstag som skett. Du raderar dina meddelanden eller filer vartefter du inte behöver dem längre. Men så upptäcker du att det kanske inte var så bra, att du faktiskt skulle vilja ha tillbaka ett par av dem. Ibland kan det vara viktigt i vårdnadstvister eller andra mindre trevliga situationer. Det går att få tillbaka borttagna filer på din mobil. Men oavsett anledningen så ger det dig en viss trygghet att veta om att det är möjligt. Du kanske inte har behov just nu, men om det skulle uppstå så har du ditt på det torra. 

Lagra allting på ett säkert ställe

Det finns olika möjligheter för backup. Du kan lagra det mesta nu för tiden, allt beror på din kapacitet eller hur mycket du är villig att betala. Många väljer ett antal olika metoder, så att de alltid kan ha koll på sin information. Dels kanske du har en extern hårddisk där du för över sådant som du vill spara. Det är ganska vanligt för privatpersoner för det tar inte så mycket plats och kostar i princip ingenting. Så löser du problem med din hårddisk. Läs mer i denna artikel från IDG

Ett annat alternativ om du inte har så mycket information kan vara att lägga upp dem på USB-minnen. Det är mer riskfyllt eftersom det är lätt att tappa bort dem eller att de går sönder. Men kan vara ett val som du är villig att ta. Många av de större företagen, och även flera helt vanliga privatpersoner, har dock ett konto uppe i molnen. Här har du stor plats, allt beroende på vilken lösning du väljer. Något som är viktigt i sammanhanget är att kryptera din information innan du lagrar den på ett så pass utsatt ställe. Det är klart att du har lösenord och att säkerheten är maximal. Men det lönar sig att vara lite extra försiktig. 

När allt går fel

Alla har haft en dag när allt verkar gå fel. Kaffet är kallt och du missar bussen. Men det allra värsta är när du klickar på fel knapp och raderar viktig information. Eller datorn bara blir svart framför dina ögon och hårddisken har kraschat. Då vill man gärna gå hem och lägga sig under täcket igen. Istället ska du ringa upp experterna och fråga vad du kan göra. För ofta så är inte allting förlorat. Det går att göra någonting åt det. Techworld rapporterar i en artikel om hur du får tillbaka din information på hårddisken. 

Först brukar de vilja se hårddisken och avgöra vad som har hänt. När de har analyserat den så kan de ge dig en uppfattning om ifall de kan få fram informationen och vad det skulle kosta dig. Det kan vara väl värt varje krona du lägger ner på det. För ibland så har du ingen backup eller så är det just den som har blivit förstörd. 

Enheter som håller i all evighet

Folk är idag så vana vid att ha mobila enheter och datorer att de inte tänker på vilka fantastiska maskiner de egentligen är. Du kan göra så mycket med dem, men inuti är de ganska så känsliga. Om du rubbar ett mikrochips bara en bråkdel av en millimeter så kan det göra stor skillnad. I tillägg så handlar det inte om evighetsmaskiner. 

Vanligtvis så hinner du inte slita ut en dator innan det är dags att köpa ny. Men inte för att själva maskinen är dålig, utan för att det har kommit nya versioner med större kapacitet. Till en viss gräns kan du uppdatera det du har men till sist måste de bytas ut. Samma sak gäller mobiltelefoner. När iPhone kom var det en stor sak. Nu kan du inte ens ladda ner vanliga appar om du inte har den senaste versionen. 

Hopp för din information

Allt detta ger dig en bild av att datorer inte håller för evigt, ibland inte ens några år. Saker och ting kan hända, de kan gå sönder eller vad som helst som är utanför din kontroll. Tänk bara vilken skada som en liten brand kan ställa till med, när både värmen och vattnet som används för att släcka kommer i närheten av dina datorer. Därför är det ganska uppenbart att du antingen måste se till att kopiera och lagra din information på ett säkert ställe, eller att du behöver hjälp ibland att fiska fram informationen. Som tur är kan du göra både och, för att verkligen vara på den säkra sidan.