Rödbetsbiffar med röda linser – vegobiffar som alla älskar
Rödbetsbiffar med röda linser är smakrika, saftiga och krispiga vegobiffar som passar lika bra till vardagsmiddag som i matlådan. Fyllda med färg, näring och kärlek!
Därför kommer du att älska det här receptet
Jag gjorde de här biffarna till lunch häromdagen – och hela familjen blev tokig i dem! De är krispiga på ytan, mjuka och saftiga inuti, med en djup, jordig smak från rödbetorna och en fin nötig ton från linserna. Serverade med quinoa och granatäpple blev det en riktig färgexplosion på tallriken – fräscht, nyttigt och mättande. Det här är sånt jag älskar att laga: enkelt, växtbaserat och fullproppat med smak.
Ingredienser – Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!
För ca 8 små biffar:
- 2 dl kokta röda linser
- 2 små rödbetor, rivna (ca 2 dl)
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- ½ dl havregryn
- 1 msk majsstärkelse (eller vetemjöl)
- 1 tsk spiskummin
- Salt och svartpeppar efter smak
- Olja till stekning
Instruktioner – Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!
Så här gör du steg för steg:
- Mosa de kokta linserna grovt i en stor bunke.
- Tillsätt rivna rödbetor, lök, vitlök, havregryn, majsstärkelse och kryddor.
- Blanda allt till en fast smet. Låt vila i 10 minuter så att havregrynen binder vätska.
- Forma små biffar med händerna – blöt händerna lätt så klibbar de inte.
- Stek biffarna i olja på medelvärme, ca 3–4 minuter per sida tills de är gyllene och krispiga.
- Servera direkt – gärna med quinoa, sallad och granatäpple eller andra toppings.
Byten du kan göra
Flexibelt och enkelt att justera:
- Byt röda linser mot gröna eller belugalinser (men konsistensen blir lite fastare).
- Havregryn kan ersättas med ströbröd.
- Spiskummin kan bytas mot koriander eller paprikapulver beroende på smak.
Variationer på receptet
Testa gärna:
- Rör ner lite smulad fetaost i smeten för extra sälta.
- Tillsätt hackad bladpersilja eller dill för en fräsch twist.
- Gör miniversioner och servera som tilltugg med yoghurtsås.
Utrustning du behöver
För detta recept behöver du:
- Stor bunke
- Rivjärn
- Stekpanna
- Stekspade
- Skärbräda och kniv
Så här förvarar du rester
Dessa biffar är perfekta för matlådan:
- Håller i kylskåp i upp till 3 dagar.
- Går utmärkt att frysa – tina och värm i stekpanna eller ugn.
- För matlåda: packa med quinoa, grönsaker och en klick hummus eller sås.
Bästa tipset
Låt smeten vila minst 10 minuter innan stekning – då hinner havregrynen svälla och biffarna håller ihop bättre. Blöta händer under formning gör också underverk!
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda råa linser?
Nej, linserna måste kokas först – annars blir smeten torr och svår att forma.
Fungerar det med förkokta linser från burk?
Ja, men skölj dem ordentligt och låt rinna av väl innan du mosar.
Vad passar bäst att servera till?
Quinoa, bulgur, couscous eller ett gott bröd – toppa gärna med granatäpple, örter och en klick yoghurtsås.
Rödbetsbiffar med röda linser
- Prep Time: 15 minuter
- Cook Time: 10 minuter
- Total Time: 25 minuter
- Yield: 2–3 portioner 1x
- Category: Huvudrätt
- Method: Stekning
- Cuisine: Vegetarisk
Description
Krispiga utanpå, mjuka inuti och fulla av smak – de här rödbetsbiffarna med linser är lika goda till lunch som i matlådan. Servera med quinoa, sallad och granatäpple för en fräsch, färgglad måltid.
Ingredients
- 2 dl kokta röda linser
- 2 små rivna rödbetor
- 1 liten gul lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, pressad
- 1 msk majsstärkelse eller mjöl
- 1/2 dl havregryn
- 1 tsk spiskummin
- Salt och peppar
- Olja till stekning
Instructions
- Mosa linserna grovt i en bunke.
- Tillsätt rivna rödbetor, lök, vitlök, havregryn, majsstärkelse och kryddor.
- Blanda till en fast smet. Låt vila i 10 min.
- Forma små biffar och stek i olja på medelvärme, ca 3–4 min per sida tills gyllene.
- Servera med quinoa, sallad och granatäpple eller annan valfri topping.
Notes
- Byt spiskummin mot curry eller timjan för variation.
- Rödbetsbiffarna kan frysas in – perfekt för meal prep.
- Gott även med matyoghurt eller hummus som tillbehör.
Nutrition
- Serving Size: 1 portion
- Calories: 320
- Sugar: 5 g
- Sodium: 380 mg
- Fat: 12 g
- Saturated Fat: 1 g
- Unsaturated Fat: 9 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 35 g
- Fiber: 7 g
- Protein: 12 g
- Cholesterol: 0 mg