Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pilgrimsmusslor med sparrispuré och brynt salviasmör – fest på tallriken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Prep Time: 20 minuter
  • Cook Time: 15 minuter
  • Total Time: 35 minuter
  • Yield: 2 portioner 1x
  • Category: Middag
  • Method: Stekt / mixad
  • Cuisine: Europeisk

Description

Pilgrimsmusslor med sparrispuré, pangrattato och brynt salviasmör är en lyxig och smakrik rätt med perfekt stekta musslor, silkeslen puré och krispig topping – ett riktigt restaurangmoment i ditt eget kök!


Ingredients

Units Scale
  • Till musslorna:
  • 810 pilgrimsmusslor
  • 2 msk smör (till stekning)
  • Salt och svartpeppar
  • Sparrispuré:
  • 1 knippe grön sparris
  • 1 dl grädde
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar
  • Pangrattato:
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1 msk olivolja
  • Brynt salviasmör:
  • 50 g smör
  • 56 färska salviablad

Instructions

  1. Sparrispuré: Skär sparrisen i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och mixa med grädde och smör till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  2. Pangrattato: Hetta upp olivolja i en liten stekpanna. Fräs ströbröd och riven vitlök tills gyllene och knaprigt. Lägg åt sidan.
  3. Pilgrimsmusslor: Torka musslorna torra med hushållspapper. Stek i smör på hög värme, ca 1–1½ minut per sida tills de fått fin gyllenbrun yta. Salta och peppra.
  4. Brynt salviasmör: Smält smöret i en kastrull och låt det bubbla tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Tillsätt salviablad och låt fräsa i några sekunder.
  5. Servering: Lägg en klick sparrispuré på varje tallrik. Toppa med musslor, strö över pangrattato och ringla det brynta salviasmöret över allt. Servera direkt!

Notes

  • Byt grön sparris mot ärter för en annan typ av puré.
  • Använd färdig rostlök eller rostat panko istället för pangrattato.
  • Brynt smör kan smaksättas med citronzest istället för salvia.
  • Tillsätt några droppar citronsaft i purén för extra fräschör.
  • Byt ut musslorna mot stekt torskrygg eller lax.
  • Servera med en liten grönsallad vid sidan för balans.
  • Sparrispurén kan förberedas i förväg och värmas försiktigt.
  • Pangrattato håller i lufttät burk i upp till 3 dagar.

Nutrition

  • Serving Size: 1 portion
  • Calories: 420
  • Sugar: 2g
  • Sodium: 280mg
  • Fat: 32g
  • Saturated Fat: 19g
  • Unsaturated Fat: 12g
  • Trans Fat: 0g
  • Carbohydrates: 10g
  • Fiber: 2g
  • Protein: 25g
  • Cholesterol: 120mg