Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!

Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!

Pannkakor – grundrecept för perfekta helgmorgnar

Pannkakor – grundrecept som alltid blir lyckat! Tunna, gyllene pannkakor du kan toppa med allt från bär till sylt – en klassiker som alla älskar.

Därför kommer du att älska det här receptet

Det finns något magiskt med helgmorgnar. Ingen stress, bara långsam frukost, doften av smör i stekpannan och barnen som fnissar vid köksbordet. Just den här morgonen hjälpte mina barn till att vända pannkakorna – och åt dem fortare än jag hann steka klart! Det här pannkaksreceptet är så enkelt men ger alltid ett perfekt resultat: tunna, mjuka, gyllene pannkakor som fungerar lika bra med sylt och grädde som med bär eller bara socker. Ett måste i varje hem.

Ingredienser – Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!

För ca 10 pannkakor:

  • 2½ dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • ½ tsk salt
  • 2 msk smör (smält)
  • Smör till stekning

Instruktioner – Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!

Så här gör du för att få pannkakor som blir riktigt goda varje gång:

  1. Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och det smälta smöret. Vispa igen.
  3. Låt smeten vila i ca 10 minuter – det gör pannkakorna mer elastiska.
  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och smält lite smör i den.
  5. Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakan tills den får gyllene färg.
  6. Vänd och stek andra sidan. Fortsätt tills all smet är slut.
  7. Servera direkt med dina favorittillbehör!

Byten du kan göra

Vill du anpassa receptet?

  • Använd växtbaserad mjölk (t.ex. havre eller soja) för ett mjölkfritt alternativ.
  • Byt ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl – tillsätt då gärna lite fiberhusk.
  • Smöret kan ersättas med olja eller margarin.

Variationer på receptet

Pannkakor är perfekta att leka med:

  • Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för en sötare smak.
  • Rör i rivet äpple eller kanel för en höstigare variant.
  • Gör matiga pannkakor med spenat och feta i smeten.

Utrustning du behöver

Du behöver bara några enkla köksredskap:

  • Stekpanna (helst nonstick)
  • Visp och bunke
  • Slev eller mått att hälla med
  • Stekspade

Så här förvarar du rester

Har du några pannkakor över?

  • Förvara i kylskåp i upp till 3 dagar.
  • Värm i stekpanna, mikro eller ugn.
  • De går också utmärkt att frysa – lägg bakplåtspapper mellan varje.

Bästa tipset

För att pannkakorna inte ska fastna – hetta upp pannan ordentligt och använd lite smör inför varje ny pannkaka.

Vanliga frågor och svar

Måste smeten vila?

Det är inte ett måste, men 10 minuter gör stor skillnad – smeten blir jämnare och pannkakorna lättare att steka.

Kan jag göra smeten kvällen innan?

Absolut! Förvara den i kylen över natten. Rör om innan du steker.

Vad passar bäst till pannkakor?

Grädde och färska bär, sylt, nutella, banan, socker och citron – valet är ditt!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!

Pannkakor – grundrecept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: veckomatsedel.se
  • Prep Time: 10 minuter
  • Cook Time: 20 minuter
  • Total Time: 30 minuter
  • Yield: 12 pannkakor 1x
  • Category: Frukost
  • Method: Stekning
  • Cuisine: Svensk

Description

Det finns inget som doften av nystekta pannkakor en lugn helgmorgon! Enkla att göra, roliga att steka tillsammans med barnen och alltid lika goda med valfri topping.


Ingredients

Units Scale
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk smör (smält)
  • Smör till stekning

Instructions

  1. Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
  2. Tillsätt resten av mjölken, äggen, salt och det smälta smöret.
  3. Låt smeten vila ca 10 minuter.
  4. Hetta upp en stekpanna med lite smör.
  5. Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakan gyllene på båda sidor.
  6. Fortsätt tills smeten är slut.
  7. Servera med grädde, bär, sylt eller vad du gillar!

Notes

  • Vill du ha fluffigare pannkakor? Tillsätt 1 tsk bakpulver i smeten.
  • För laktosfritt – använd laktosfri mjölk och margarin.
  • Pannkakor kan förvaras i kylen i upp till 2 dagar och värmas i mikron.

Nutrition

  • Serving Size: 1 pannkaka
  • Calories: 110
  • Sugar: 2 g
  • Sodium: 90 mg
  • Fat: 5 g
  • Saturated Fat: 2 g
  • Unsaturated Fat: 2 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 12 g
  • Fiber: 0 g
  • Protein: 4 g
  • Cholesterol: 50 mg




0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments