Det finns olika förmåner och möjligheter när du har en anställning. En del beskattas medan andra är en del av arbetet. Ofta så är det viktigt för dig att ha koll på vad du får och hur det används. Speciellt när det kommer till en så pass stor förmån som tjänstebil. Men reglerna är relativt tydliga så att du slipper otrevliga överraskningar i samband med din deklaration.

Vilken tjänstebil som är allra bäst beror naturligtvis på hur den används. Om du reser kors och tvärs för jobbet så behöver du en bekväm bil. En del har med sig mycket utrustning och då måste det finnas plats för detta. Andra använder mest sin tjänstebil inne i storstaden, vilket gör att de väljer en annan sorts bil. Bil eller inte så bör du dock planera för din anställning och ekonomi, på flera sätt och vis.

Viktigt med information

Det finns mycket att tänka på i samband med din anställning. En hel del är täckt av kollektivavtalen som Sverige är så känt för. Få länder har liknande avtal och du klarar dig långt på dessa. Om du skulle bli av med jobbet kan du få hjälp, men här gäller det verkligen att planera. För att få tillräckligt med pengar, speciellt om du har hög inkomst, måste du vidta åtgärder långt innan du blir arbetslös. En inkomstförsäkring bör du alltid ha om du arbetar.

En liknande försäkring är grunden för att du ska klara dig vid eventuell friställning. Du kan få mycket mer pengar genom försäkringen, och den utbetalas även under längre tid än den vanliga ersättningen. Det finns olika varianter, så välj den som passar din situation allra bäst. Men även andra saker är viktiga att planera i förväg. Annars kan du lätt stå där med en stor räkning i handen, kanske på grund av restskatt. På saljarnas.se finns allt du behöver veta om en bra tjänstebil och förmånsbil.

Nya regler om tjänstebil

Under årets lopp kommer nya regler att introduceras. Det gäller att veta vad du gör och om de nya lagarna berör din firma. För tjänstebilar och förmånsbilar kommer fortfarande att finnas kvar. Det är svårt att klara sig utan. Men du måste uppdatera dina rutiner för att det ska fungera utan problem. Vissa saker beskattas nu, och det gäller att inte hamna där utan vetskap.

Många är beroende av tjänstebil. Ibland är den inte bara till för en enda person, utan den medarbetare som behöver bilen tar den. Därför kan det verkligen bli katastrof när den försvinner. Det kan påverka flera avdelningar och funktioner i administrationen eller företaget. Sydöstran skriver i en artikel om en tjänstebil som stals. Som vanligt är det tråkigt när dylikt sker. Det är inte klart om tjuvarna visste vem bilen tillhörde. Stöld är alltid dåligt, men när någon stjäl från de behövande så är det ännu värre.

Bland de nya reglerna så kommer miljövänliga bilar att gynnas. Det spelar alltså ingen roll om det är tjänstebil eller privat ägd. Elbilar och andra grönare varianter kommer att kosta mindre i skatt varje månad. Detta är egentligen en självklarhet tycker många. Staten ska göra sitt till för att minska föroreningarna, och lägre avgifter för miljötänkande är ett bra sätt. Så slår de nya reglerna för tjänstebilar. Läs mer på den här sidan i Enköpings-Posten.

Flera populära tjänstebilar

Det har gjorts tester för att se vilka tjänstebilar som är de allra bästa. Som redan nämnts så beror det naturligtvis på hur du använder den. Men flera av de bilar som var med i undersökningen är bra för många företag. Det är vanligt att välja en kombivagn så att den kan fungera även privat. Och gärna en som är skön att köra, det säger sig självt.

Tidningen M3 skriver här om fyra populära tjänstebilar. Det kan vara bra att läsa igenom dessa recensioner innan du väljer bil. Alla dessa bilarna kan du få för under 7,5 basbelopp. Att BMW och Audi finns med är inte så konstigt, och även Volkswagen. En nykomling är bilen KIA som gjort stora framsteg inom gruppen tjänstebilar.

Något du bör tänka på när du väljer tjänstebil är hur den ska användas. Om dina medarbetare reser långa sträckor så är det viktigt att ha ett nätverk för bilen över hela landet. Skulle det värsta hända och bilen går sönder så slipper du i alla fall extra kostnader för när den står stilla en längre period. Ett antal tillverkare låter denna service ingå i priset. Reparationer och underhåll är inkluderade och du kan ha bättre kontroll över dina utgifter.

Bra med ordentliga bilar

Det kan löna sig att provköra bilen i olika situationer. När du kör i innerstaden så gäller det att kunna växla smidigt. Men om du är ute på motorvägen kanske du hellre vill ha lite drag i motorn. Så läs på om de olika bilarna och välj med sunt förnuft. De fyra bilarna som analyserats i artikeln var alla någorlunda i utseendet. Det är inte så stora skillnader från tidigare modeller, men det var nog att förvänta sig.

Bränsleutgifterna kan vara en annan sak att ta med i beräkningen. Det är klart att en stor motor kan vara skön att köra på landsvägarna. Men det är viktigt att ha kontroll över hur mycket bensin eller diesel den drar. I vissa situationer är en fyrhjulsdriven bil att föredra över vanliga modeller. Återigen kommer du tillbaka till inte bara hur mycket bilen får kosta men även var den främst kommer att användas.

Något annat som kan vara relevant är hur du ser företagets framtid. Det är klart att du kan byta tjänstebil vid behov, men ofta är det bäst att välja en storlek som är lagom. Kom ihåg att en del funktioner i bilen kan räknas som extrautrustning. Detta innebär att bilens förmånsvärde ökar och kan påverka dina månadskostnader.

Skillnad mellan förmånsbil och tjänstebil

Det låter nästan som samma sak, men skillnaden är faktiskt markant. En tjänstebil är som namnet antyder bara till för tjänsten. Du kan använda den privat, men bara för begränsade sträckor. Max 10 mil kan du köra den för privat bruk. Och bara tio gånger per år. Annars kan det leda till extra beskattning vilket direkt påverkar kostnaderna.

En förmånsbil däremot kan du använda som du vill privat. Men du måste betala skatt för denna förmån. Om din arbetsgivare tillhandahåller bensin så beskattas detta också som en förmån. Och som sagt räknas en del tillbehör som tillval och leder till högre förmånsvärde.

Vara försiktig vid val av tjänstebil

Det är tydligt att du ska ta dig tid att läsa det finstilta innan du skaffar en tjänstebil. Eller innan du kör iväg med den för privat bruk. Att välja bil är alltid roligt, det finns så många fina varianter på marknaden idag. Men det gäller att ha full kontroll över kostnaderna. Dels vad de kostar i drift, men även skatter och andra avgifter.

Kanske blir ditt val en av de fyra bilarna som recenserats. Eller så har du vill ha något helt annorlunda. Bilen ska ju ofta passa både till tjänsten och till ditt privatliv. Har du familj så måste den vara stor nog för alla de olika aktiviteterna. För den som kör mycket i tjänsten är det viktigt att bilen är bekväm och lätt att använda. En tjänstebil är bra att ha men bör väljas noga.