Knivar är något du finner i så gott som alla hem. Få personer försöker ens klara sig utan, för de har en sådan viktig roll i det dagliga livet. Ändå är det något som många inte ens tänker på. De tar för givet att knivarna alltid finns där. För de som har ett speciellt intresse kan det vara annorlunda. Då lägger du ner lite mer möda på att skaffa bra knivar. Kanske önska dig de lite dyrare varianterna i julklapp. 

För att kunna använda din kniv fullt ut måste den vara vass. Annars är det lätt hänt att du skadar dig, för med en slö kniv så slinter du gärna. Det går också åt allt för mycket energi om inte kniven är vässad ordentligt. En liten uppgift blir komplicerad och tar längre tid än nödvändigt. Sedan gäller det att ha en kniv som är anpassad till det du håller på med. Helt klart kan du skala ett äpple med en machetes. Men det är både snabbare och enklare om du väljer en lite mindre kniv. 

Välja en riktigt bra kniv

Idag finns det många bra knivar att välja mellan. Utbudet på nätet har bara ökat och du kan nu få härliga reproduktioner av berömda knivar eller sablar. Många samlar på dem, dels för att de har en intressant historia eller för att de är vackra. Det är även vanligt att tävla med knivar. Här finns det flera intressanta grenar att välja på, som alla ger dig en chans att visa hur skicklig du är i att hantera din kniv. För att få ut så mycket som möjligt av dina knivar bör du välja en som är bra. Gärna snygg också, för det går ju alltid att kombinera. Den ska vara rätt kniv för det du vill göra, och du kan med fördel ha en hel samling med olika knivar som du använder. Kolla in www.lamnia.com/sv.

En del knivar utmärker sig på grund av bladet. Det kan vara böjt eller rakt, långt eller kort. Ska du hugga dig igenom ett sockerrörsfält så använder du en sorts kniv. För att tälja dalahästar behöver du en annan. Ju mer lämpad din kniv är desto bättre blir resultatet. Därför lönar det sig att tänka igenom vad du behöver och sedan satsa på just det. Läs recensioner och fundera på vad du allra helst vill se i en kniv. Ibland är det en serie med liknande knivar som ger dig det du behöver. Andra gånger kan en bra kniv vara det rätta. Allt du behöver inom knivar finns på www.lamnia.com/sv/sc/156/knivar/knivblad.

Vara försiktig med knivarna

Det finns flera lagar som reglerar var och hur du får använda dina knivar. För tyvärr så kan de användas till att skada eller hota andra. Bland annat så är det mycket begränsat för att ha kniv på offentlig plats. Om du precis köpt den och ska gå hem så går det bra. Eller om du behöver en kniv för ditt yrke eller andra aktiviteter. Men även då gäller det att vara försiktig så den inte hamnar i fel händer eller på annat sätt ställer till med problem. Kristianstadsbladet rapporterar i en artikel om hur knivblad kan bli dödligt vapen.

Ärliga människor följer de här lagarna. Många använder kniv för sitt jobb. De vet hur de ska bruka dem och är försiktiga så de inte kommer på avvägar. Men även yrkespersoner får bara ha med sig kniv när de är i tjänst. De har inte rätt att när som helst bära på sig en kniv. Återigen så är dessa lagar formulerade för att skydda befolkningen. Brottslingar bryr sig kanske inte så mycket, men det ger i alla fall polisen en chans att kontrollera och beslagta. Om du vill använda kniven som ett vapen måste du gömma undan den, vilket komplicerar det hela. Alla vet att om det blir allt för komplicerat så undviker många att göra något. Så även om det kan kännas tungt med alla lagar så är det bäst i det långa loppet. Många personer, och cykeldäck, har nog räddats tack vare att knivlagen är så pass sträng. 

Ta hand om dina knivar

Det finns speciella förvaringstekniker för knivar så att de inte förlorar sin udd. Du kan ställa dem i utskurna träblock, till exempel. En ganska vanlig metod för att skydda både knivar och folk runt omkring. Andra sätter upp dem på en magnetremsa eller lägger dem i en låda med speciella fack. Det viktiga är att de inte skadar någon. Samt att de inte blir förstörda. Bra knivar kan kosta en slant, det är inte billigt om du vill ha kvalitet eller något speciellt. I Japan går de allra bästa sushi-knivarna i arv från far till son, för att de är så speciella. Därför måste knivblad hanteras extra varsamt. Läs mer i den här artikeln i Aftonbladet

När du använder kniven kan du också se till att skydda den. Om du ska skära något speciellt så bör du välja en kniv som är tänkt för uppgiften. Du kan inte hugga eller skära hårda saker med en mjuk eller känslig kniv. En allt för liten kniv kan också gå sönder om du vill göra något stort med den. Om du inte redan vet det här så märker du ganska snabbt om du valt fel kniv. Det är bara synd att inte tänka efter i förväg och undvika att du skadar en bra eller dyr kniv. 

Var varsam med knivbladen

En kniv som hamnar på villovägar kan skada oskyldiga personer. De allra mest känsliga varelserna är barn och djur. Var därför extra varsam med knivar och knivblad när du har dem i närheten. Det räcker med några sekunder för att ett barn ska skada sig på en kniv. Har du riktigt otur så blir det allvarligt, något som ingen önskar. Därför ska du skapa rutiner och förvara dina knivar säkert. Se till att det aldrig sker något med dig eller dina kära. 

Samtidigt kan det vara bra att lära barnen redan från en tidig ålder hur en kniv ska användas. I alla fall om de deltar i aktiviteter där knivar förekommer. Familjen kanske har fiske som en hobby. Då kan de lära sig om krokar och knivar, dels att använda dem men framför allt att respektera dem. 

Naturligtvis kan du aldrig lämna ett barn ensamt med vassa föremål. I alla fall inte förrän de mognat tillräckligt för att inte göra något av misstag. Knivar är viktiga föremål som används varje dag. Samtidigt så är de farliga, eller kan ställa till med skada. Det bästa är därför att ha goda rutiner för att skydda både knivarna och folk runt omkring.