Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!

Rödbetsbiffar med röda linser – vegobiffar som alla älskar

Rödbetsbiffar med röda linser är smakrika, saftiga och krispiga vegobiffar som passar lika bra till vardagsmiddag som i matlådan. Fyllda med färg, näring och kärlek!

Därför kommer du att älska det här receptet

Jag gjorde de här biffarna till lunch häromdagen – och hela familjen blev tokig i dem! De är krispiga på ytan, mjuka och saftiga inuti, med en djup, jordig smak från rödbetorna och en fin nötig ton från linserna. Serverade med quinoa och granatäpple blev det en riktig färgexplosion på tallriken – fräscht, nyttigt och mättande. Det här är sånt jag älskar att laga: enkelt, växtbaserat och fullproppat med smak.

Ingredienser – Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!

För ca 8 små biffar:

  • 2 dl kokta röda linser
  • 2 små rödbetor, rivna (ca 2 dl)
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • ½ dl havregryn
  • 1 msk majsstärkelse (eller vetemjöl)
  • 1 tsk spiskummin
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • Olja till stekning

Instruktioner – Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!

Så här gör du steg för steg:

  1. Mosa de kokta linserna grovt i en stor bunke.
  2. Tillsätt rivna rödbetor, lök, vitlök, havregryn, majsstärkelse och kryddor.
  3. Blanda allt till en fast smet. Låt vila i 10 minuter så att havregrynen binder vätska.
  4. Forma små biffar med händerna – blöt händerna lätt så klibbar de inte.
  5. Stek biffarna i olja på medelvärme, ca 3–4 minuter per sida tills de är gyllene och krispiga.
  6. Servera direkt – gärna med quinoa, sallad och granatäpple eller andra toppings.

Byten du kan göra

Flexibelt och enkelt att justera:

  • Byt röda linser mot gröna eller belugalinser (men konsistensen blir lite fastare).
  • Havregryn kan ersättas med ströbröd.
  • Spiskummin kan bytas mot koriander eller paprikapulver beroende på smak.

Variationer på receptet

Testa gärna:

  • Rör ner lite smulad fetaost i smeten för extra sälta.
  • Tillsätt hackad bladpersilja eller dill för en fräsch twist.
  • Gör miniversioner och servera som tilltugg med yoghurtsås.

Utrustning du behöver

För detta recept behöver du:

  • Stor bunke
  • Rivjärn
  • Stekpanna
  • Stekspade
  • Skärbräda och kniv

Så här förvarar du rester

Dessa biffar är perfekta för matlådan:

  • Håller i kylskåp i upp till 3 dagar.
  • Går utmärkt att frysa – tina och värm i stekpanna eller ugn.
  • För matlåda: packa med quinoa, grönsaker och en klick hummus eller sås.

Bästa tipset

Låt smeten vila minst 10 minuter innan stekning – då hinner havregrynen svälla och biffarna håller ihop bättre. Blöta händer under formning gör också underverk!

Vanliga frågor och svar

Kan jag använda råa linser?

Nej, linserna måste kokas först – annars blir smeten torr och svår att forma.

Fungerar det med förkokta linser från burk?

Ja, men skölj dem ordentligt och låt rinna av väl innan du mosar.

Vad passar bäst att servera till?

Quinoa, bulgur, couscous eller ett gott bröd – toppa gärna med granatäpple, örter och en klick yoghurtsås.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
Rödbetsbiffar med röda linser – vego som gör succé!

Rödbetsbiffar med röda linser

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star No reviews
  • Author: veckomatsedel.se
  • Prep Time: 15 minuter
  • Cook Time: 10 minuter
  • Total Time: 25 minuter
  • Yield: 23 portioner 1x
  • Category: Huvudrätt
  • Method: Stekning
  • Cuisine: Vegetarisk

Description

Krispiga utanpå, mjuka inuti och fulla av smak – de här rödbetsbiffarna med linser är lika goda till lunch som i matlådan. Servera med quinoa, sallad och granatäpple för en fräsch, färgglad måltid.


Ingredients

Scale
  • 2 dl kokta röda linser
  • 2 små rivna rödbetor
  • 1 liten gul lök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk majsstärkelse eller mjöl
  • 1/2 dl havregryn
  • 1 tsk spiskummin
  • Salt och peppar
  • Olja till stekning

Instructions

  1. Mosa linserna grovt i en bunke.
  2. Tillsätt rivna rödbetor, lök, vitlök, havregryn, majsstärkelse och kryddor.
  3. Blanda till en fast smet. Låt vila i 10 min.
  4. Forma små biffar och stek i olja på medelvärme, ca 3–4 min per sida tills gyllene.
  5. Servera med quinoa, sallad och granatäpple eller annan valfri topping.

Notes

  • Byt spiskummin mot curry eller timjan för variation.
  • Rödbetsbiffarna kan frysas in – perfekt för meal prep.
  • Gott även med matyoghurt eller hummus som tillbehör.

Nutrition

  • Serving Size: 1 portion
  • Calories: 320
  • Sugar: 5 g
  • Sodium: 380 mg
  • Fat: 12 g
  • Saturated Fat: 1 g
  • Unsaturated Fat: 9 g
  • Trans Fat: 0 g
  • Carbohydrates: 35 g
  • Fiber: 7 g
  • Protein: 12 g
  • Cholesterol: 0 mg
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments