
Pannkakor – grundrecept för perfekta helgmorgnar
Pannkakor – grundrecept som alltid blir lyckat! Tunna, gyllene pannkakor du kan toppa med allt från bär till sylt – en klassiker som alla älskar.
Därför kommer du att älska det här receptet
Det finns något magiskt med helgmorgnar. Ingen stress, bara långsam frukost, doften av smör i stekpannan och barnen som fnissar vid köksbordet. Just den här morgonen hjälpte mina barn till att vända pannkakorna – och åt dem fortare än jag hann steka klart! Det här pannkaksreceptet är så enkelt men ger alltid ett perfekt resultat: tunna, mjuka, gyllene pannkakor som fungerar lika bra med sylt och grädde som med bär eller bara socker. Ett måste i varje hem.
Ingredienser – Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!
För ca 10 pannkakor:
- 2½ dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- ½ tsk salt
- 2 msk smör (smält)
- Smör till stekning
Instruktioner – Pannkakor – grundrecept som alltid lyckas!
Så här gör du för att få pannkakor som blir riktigt goda varje gång:
- Vispa ihop vetemjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och det smälta smöret. Vispa igen.
- Låt smeten vila i ca 10 minuter – det gör pannkakorna mer elastiska.
- Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och smält lite smör i den.
- Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakan tills den får gyllene färg.
- Vänd och stek andra sidan. Fortsätt tills all smet är slut.
- Servera direkt med dina favorittillbehör!
Byten du kan göra
Vill du anpassa receptet?
- Använd växtbaserad mjölk (t.ex. havre eller soja) för ett mjölkfritt alternativ.
- Byt ut vetemjöl mot glutenfritt mjöl – tillsätt då gärna lite fiberhusk.
- Smöret kan ersättas med olja eller margarin.
Variationer på receptet
Pannkakor är perfekta att leka med:
- Tillsätt 1 tsk vaniljsocker för en sötare smak.
- Rör i rivet äpple eller kanel för en höstigare variant.
- Gör matiga pannkakor med spenat och feta i smeten.
Utrustning du behöver
Du behöver bara några enkla köksredskap:
- Stekpanna (helst nonstick)
- Visp och bunke
- Slev eller mått att hälla med
- Stekspade
Så här förvarar du rester
Har du några pannkakor över?
- Förvara i kylskåp i upp till 3 dagar.
- Värm i stekpanna, mikro eller ugn.
- De går också utmärkt att frysa – lägg bakplåtspapper mellan varje.
Bästa tipset
För att pannkakorna inte ska fastna – hetta upp pannan ordentligt och använd lite smör inför varje ny pannkaka.
Vanliga frågor och svar
Måste smeten vila?
Det är inte ett måste, men 10 minuter gör stor skillnad – smeten blir jämnare och pannkakorna lättare att steka.
Kan jag göra smeten kvällen innan?
Absolut! Förvara den i kylen över natten. Rör om innan du steker.
Vad passar bäst till pannkakor?
Grädde och färska bär, sylt, nutella, banan, socker och citron – valet är ditt!
Pannkakor – grundrecept
- Prep Time: 10 minuter
- Cook Time: 20 minuter
- Total Time: 30 minuter
- Yield: 12 pannkakor 1x
- Category: Frukost
- Method: Stekning
- Cuisine: Svensk
Description
Det finns inget som doften av nystekta pannkakor en lugn helgmorgon! Enkla att göra, roliga att steka tillsammans med barnen och alltid lika goda med valfri topping.
Ingredients
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 6 dl mjölk
- 3 ägg
- 1/2 tsk salt
- 2 msk smör (smält)
- Smör till stekning
Instructions
- Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
- Tillsätt resten av mjölken, äggen, salt och det smälta smöret.
- Låt smeten vila ca 10 minuter.
- Hetta upp en stekpanna med lite smör.
- Häll i ett tunt lager smet och stek pannkakan gyllene på båda sidor.
- Fortsätt tills smeten är slut.
- Servera med grädde, bär, sylt eller vad du gillar!
Notes
- Vill du ha fluffigare pannkakor? Tillsätt 1 tsk bakpulver i smeten.
- För laktosfritt – använd laktosfri mjölk och margarin.
- Pannkakor kan förvaras i kylen i upp till 2 dagar och värmas i mikron.
Nutrition
- Serving Size: 1 pannkaka
- Calories: 110
- Sugar: 2 g
- Sodium: 90 mg
- Fat: 5 g
- Saturated Fat: 2 g
- Unsaturated Fat: 2 g
- Trans Fat: 0 g
- Carbohydrates: 12 g
- Fiber: 0 g
- Protein: 4 g
- Cholesterol: 50 mg